La Veganista

Vegán kalandok a konyhában és a konyhán kívül.

Trófeának született – vadállatok, mint haszonállatok

2015. május 18. 13:13 - La Veganista

Az emberiség történelmét végigkísérte a vadonélő állatok imádása, leigázása és megölése. Szépségük, különlegességük, cukiságuk, veszélyességük miatt kerülnek rács mögé vagy fegyverek célkeresztjébe. Számos mód kínálkozik arra, hogy tömegek élhessék ki az állatok számára súlyos következményekkel járó szenvedélyt. Többek közt állatkertek, vadasparkok, cirkuszok, delfináriumok, vadászatok. Bár a helyszín és az állatok változnak, a lényeg ugyanaz: az egyenlőtlen erőviszonyok megteremtése állat és ember között, az állatok kiragadása természetes élőhelyükről, szaporulatuk, viselkedési formáik kihasználása vagy megváltoztatása a profit érdekében, nem más, mint a haszonállat életciklusa.

A canned hunt (konzerv vadászat), a trófea vadászat (szórakozásból ölés) egyik válfajaként ennek egy különösen kegyetlen és alantas módja. A prédaállatokat zárt, kerítéssel körbevett területen vadásszák – innen ered a név-, ahol esélyük sincs a menekülésre. Elsősorban az oroszlánszaporító iparágat hozzák összefüggésbe vele, de más vadászati formákhoz hasonlóan, minden állat veszélyeztetett, amely kereskedelmi értékkel bír. Íme, néhány terítékre kerülő faj: leopárdok, gepárdok, páviánok, orrszarvúk, vízilovak, zebrák, sakálok, elefántok, dámvadak, zsiráfok, hiúzok, antilopok, bivalyok, struccok, varacskos disznók, tigrisek. Mindenre lőnek, ami mozog. Az USA legalább 25 államában vadászhatnak egzotikus fajokra, de az üzlet a világ számos országában virágzik. Vadfarmok mellett cirkuszok, vadasparkok, szafariparkok és állatkertek is értékesítik közvetítőkön keresztül a kiöregedett állatokat vagy a fölösleges szaporulatot, vadászat céljára.

lionscage-550.jpg

Kerítés mögött - halálra ítélve

2005-ben John Lockwood Texasban webkamerák és távirányítható fegyverrendszer felhasználásával létrehozta az úgynevezett internet huntingot. Ez lehetővé tette, hogy a „vadászok” a számítógép előtt ülve lőjék ki az állatokat (Click&Kill). Az állatvédő szervezetek mellett a fegyvertartást és a vadászatot támogató National Rifle Association és a Safari Club International is heves tiltakozásba kezdett. Végül 2008. augusztusában 40 államban betiltották a távirányított vadászatot.

A bizniszben több közép és nyugat-afrikai ország, valamint Dél-Afrika is érdekelt. Ez utóbbi a zárt területen végzett vadászat Mekkája. Érdemes közelebbről megnézni, hogyan működik a rendszer. Közel 160 vadfarm szaporítja az állatokat. A fogságban tartott oroszlánok száma megközelíti a 8000 példányt, miközben a túlnépesedés miatt gyors ütemben zsugorodó vadonban mindössze 4000 állat él szabadon. A szerteágazó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, maffia-szerű iparág a felnevelt szaporulatot elsősorban vadászat céljára adja el. Ezenkívül értékesít vadasparkoknak, állatkerteknek, magángyűjtőknek, és az egzotikus állatok feketepiacán a hagyományos ázsiai orvoslás illegális gyógyszerkartelljei is tőlük vásárolnak.

A legjobb üzleteket azonban a vadászokkal kötik. Egy hím kilövése több mint 35.000 dollárt (10,6 millió Ft) is megér a trófea vadásznak (egy vadon élő oroszlán kilövéséért ennek a dupláját is elkérik). Dél-Afrikának 2012-ben 807 millió rand, durván 70 millió dollár bevétele volt a zárt területen végzett vadászatból. Az sem állítja meg a puskákat, ha a faj súlyosan veszélyeztetett, vörös listán van. Sőt, az ipar képviselői és az állatgyilkolás rajongói azzal védekeznek, hogy jobb ha a "stabilan szaporodó" tenyésztett állatok kilövésében élik ki a vadász szenvedélyüket, mintha a természetes vadállományt ritkítanák tovább.

Turisták és állatvédők - vadászok szolgálatában

A vadászat prédaállatait szállító farmok szaporítótelepként és szórakoztatóipari létesítményként funkcionálnak (akárcsak a többi, állatokat fogva tartó intézmény). Elzárt területeken tartják a szaporításra, eladásra, kilövésre szánt példányokat. Nem ritka, hogy a zsúfoltság és a beltenyészet miatt betegségek tizedelik az állományt. A látogatók elől rejtve zajlanak az állatkihasználás visszataszító mozzanatai, például a nőstény oroszlánok erőszakos megtermékenyítése, évi három alkalommal. A rácsok mögé születő kölyök nem a falkát, a faj genetikai variabilitását, az ökoszisztémát erősíti, hanem tulajdonosa bankszámláját hizlalja.

volunteer-and-lion-cubs_550.jpg

Az önkéntes emberkézhez szoktatja a fehér oroszlánkölyköket. Nem lesz nehéz levadászni őket

A kassza pedig gyakran csenget, ugyanis Dél-Afrika a világ 21. legnépszerűbb turista célpontja, GDP-jének 9%-a és minden 12. munkahely az idegenforgalomból származik. Turisták tömegei számára különleges attrakció a farmok kölyöksimogatója. Különösen kedveltek a kék szemű, fehér oroszlánok. A kölyköket néhány dollárért fényképezhetik, etethetik, kényeztethetik, sétáltathatják. A vadonban a természetellenes aktusért az életükkel fizetnének. Bár olcsó és ártatlannak tűnő szórakozás az állatok későbbi legyilkolásához képest, az oroszlánok vadászatra kondicionálása itt kezdődik el. Ahogy más haszonállatok esetén itt is tudatosan veszik el őket az anyjuktól rögtön a születésük után. A cél az, hogy megszokják az emberek jelenlétét. Mesterséges táplálékkal, cumisüvegből etetik őket, hogy erősítsék a kötődést. Gyakran konzervációs programként, vadvédelmi központként állítják be a tevékenységüket. Az „átpozícionálás” tökéletesen működik. A kéthetes turnusokban érkező lelkes önkéntesek 2000-3000 dollárt fizetnek a felejthetetlen állatvédelmi élményért, miközben a vadászok számára szelídítik a későbbi prédát. A farmok az állatkihasználás mesterei, minden egyes dollárt kipréselnek az állatokból, mielőtt megölik őket.

walking-with-lions_550.jpg

A vadonban ezért az életükkel fizetnének a fiatalok, de így csak néhány dollárba kerül

Egzotikus, vadon élő állatok fogságban tartását és megölését támogatod, ha a canned huntot, vagy más vadászati formákat népszerűsítő, támogató utazási irodák, utazásszervezők, hotelek, vállalkozások szolgáltatásait igénybe veszed. Vadasparkokat, szafari parkokat, állatkerteket, állatos cirkuszokat, akváriumokat, delfináriumokat látogatsz. Vadhúst forgalmazó üzletekben, éttermekben, trófeával, állati testrészekkel kereskedő cégeknél vásárolsz. Állati bőrt, szőrmét viselsz, állati szöveteket tartalmazó ékszerekkel és használati tárgyakkal veszed körbe magad.

Nincs kegyelem

A canned hunt 100%-os sikert garantál a vadászok számára, ehhez azonban gondosan előkészített terepre van szükség. Nem elegendő, hogy a látszólag hatalmas és veszélyes állat fogságban született, emberhez szoktatott és szelíd. A sokszor dzsipek tetejéről pufogtató műkedvelők „közös ketrecbe” zárják magukat a náluknál sokkal erősebb vadállatokkal, hogy azok véletlenül se menekülhessenek. A támadás kiküszöbölésére megpróbálják lekötni az egyébként alultáplált állatok figyelmét fákra aggatott élelemmel, túletetéssel. Az sem ritka, hogy erős nyugtatókkal szedálják könnyen vadászhatóvá őket, de a legextrémebb esetben szűk ketrecbe zárt állatokat lőnek agyon. A konzerv vadászathoz általában nem szükséges vadászengedély. Ritkán esik meg, hogy az állattal egyetlen lövés végez. A modern íjakkal, nagy kaliberű távcsöves puskákkal, számszeríjjakkal, kézifegyverekkel teleaggatott tapasztalatlan vadászok ügyetlensége miatt általában hosszú haláltusát vívnak az állatok. Ha valaki annyira ügyetlen, hogy el sem találja a prédát, akkor a mellé kirendelt "túravezető" lövi le az állatot.

csaladi_idill.jpg

Családi idill meggyilkolt zsiráffal

A leterített és immár veszélytelen vad mellett elkészülnek az első fényképek. Mindössze 3-4 hetet kell várnia a vadásznak, hogy az állat teste alkalmassá váljék a feldolgozásra. A taxidermia (preparálás) a vadászat virágzó melléküzletága, mely során a tetemet konzerválják, különböző trükkök segítségével szinte élővé varázsolják és a kívánt pózba merevítik.

2007-2012 között 47 db Dél-Afrikában kilőtt oroszlán trófeájára kértek kiviteli engedélyt magyar trófeavadászok.

Időről-időre felbukkannak fotók a leölt állatokkal pózoló vadászokról, az interneten, de biznisz nem torpan meg a hangos tiltakozás ellenére sem. Sőt, évről évre mind több bevételt hoz a szaporítóknak, a preparátoroknak, a vadászati kellékek, vadászfegyverek gyártóinak, az ipart kiszolgáló hivatásos vadászoknak, az idegenforgalomnak és adók formájában az országnak, amely elnézi és támogatja a mészárlást. Bár egyes országok, mint például Ausztrália megtiltották az oroszlán testrészek importálását, az Európai Unió pedig korlátozza a nem fenntartható vadászatból származó trófea behozatalt, a canned hunt áldozatait ez sem védi meg az emberektől. Egyelőre ugyanis legális és fenntartható üzletnek tekintik.

Szólj hozzá!

Mézédes élet? - Haszonállatok a kaptárban

2015. április 20. 09:35 - La Veganista

A háziméhek haszonállatok, akárcsak a sertések vagy a szarvasmarhák. Az utóbbiak kihasználása mind átláthatóbbá válik, míg a méhekéről kevesebbet tudunk, noha termékeiket fogyasztjuk, profitszerzés céljából tenyésztjük, adjuk-vesszük, bizonyos esetekben megöljük őket. Miért vagyunk közönyösek a méhek szenvedése iránt? Csak mert rendszertanilag távol állnak tőlünk, nem indokolt, hogy kevesebb együttérzést mutassunk irántuk, mint egy orangután iránt.

A háziméhek magasan fejlett,komplex társadalomba szerveződnek.A kaptárak kisvárosnyi népessége szuperorganizmusként viselkedik, kollektív intelligenciával bír, és az embertől függetlenül képes fenntartani magát. Hatékonyan kommunikálnak feromonokkal, társas viselkedési formáik közül legismertebb a méhtánc. A kaptár helyzete, a nap járása, tereptárgyak, ízek, színek segítségével megalkotják környezetük kognitív térképét, ami alapján tudatos döntéseket hoznak.

A méhfélék több mint 20.000 fajtája ismeretes. A paleolitikum barlangrajzain már ábrázolták a mézrabló embert, de a háziasítás 6000 éve kezdődött. Ha a rovarok többségéhez hasonlóan a mézelő méhek nem termelnek mézet és más hasznosítható anyagokat, nem kerül sor a domesztikálásukra.

Ahogy a haszonállattartás más területein (pl. tojás, tejipar), itt is főként nőivarú egyedeket (a család 99%-a) zsákmányolnak ki, mivel ők állítják elő az ember által fogyasztott valamennyi méhterméket, melyeket nem tekintünk vegánnak. A méhek természetes táplálékául szolgáló méz elvételekor a feromon kommunikációt hideg füsttel blokkolják, így a méhésznek nem kell támadástól tartania. A rablás járulékos veszteségét a fölözéskor felszínre úszó méhtestrészek bizonyítják. Egyes méhészetek a méhpempőt is gyűjtik, ami az anyabölcsők kiürítését, a bennük lévő lárvák elpusztítását jelenti.

collecting_royal_jelly.jpg

A méhpempő begyűjtése, az anyalárvák halálát jelenti

A potrohmirigyben termelődő méhviaszt, a kaptár tömítésére, fertőtlenítésére használt propoliszt, az immunrendszert erősítő, szaporodást segítő virágport is elveszik, akárcsak a méhmérget. A méreg kinyerése során az állatot gyenge áramütéssel szúrásra késztetik. Ha gumi hártyába szúr, elpusztul, ha műanyag vagy üveglap fogja fel a mérget, a rovar életben marad, és a procedúra 3-6 naponta ismételhető. A gyógyítás bizarr módja, a méhméreg terápia. A csipesszel megfogott, szúrásra kényszerített méh fullánkja és méregmirigye a potrohból kiszakadva a páciens bőrében marad, így az állat elpusztul.

apitherapy.jpg

A méhméreg terápia a méhekre nézve halálos

A dolgozó egész életében 0,6 g mézet gyűjt, 1 kg méz előállításához a kaptárlakók együttesen kb. 4.000.000 virágot látogatnak, 120.000 km-t tesznek meg, ezzel háromszor repülhetnék körbe a Földet

A méhtársadalom életébe a profitszerzés érdekében számos ponton beavatkoznak. A családok stressz szintjét növeli a fiasítások háromhetenkénti felülvizsgálata. A beteg kolóniákat elpusztítják, de a fertőzésgyanús kaptárakban termelt méz és viasz ipari felhasználásra még jó. Az álanyás családokat kiszórják a kaptárból. A gyenge családok anyáit megölik, és más kolóniákkal egyesítik. Létezik anya nélküli mézeltetés is, bár a családot legyengíti, sok és könnyen elvehető mézet jelent. Az anya elvesztése extrém stresszhelyzettel járó beavatkozás a méhcsalád életébe, amit a méhek „sírással”, hangos szárnyrezegtetéssel jeleznek.

A királynőt megölni nem kell félnetek, jó lesz

A méhészek nem bízzák a véletlenre a tenyésztést, ami állománynövelést, tartalékcsalád képzést és eladást tesz lehetővé. Használhatnak saját nevelésű anyákat,vagy dajkacsaládokkal foglalkozó méhészetből érkező, anyazárkában raboskodó anyákat helyeznek a kaptárba. Vannak, akik a régi anya testét a zárka falára kenik,hogy a család elfogadja a „betolakodót”. Az új anya speciális tulajdonságokat szelektáló laboratóriumból is származhat, ahol szén-dioxiddal kábított méhanyák mesterséges megtermékenyítésével foglalkoznak a heréktől begyűjtött spermával.

queen_insemination.jpg

Inszemináció - mesterséges megtermékenyítés

A mesterséges szaporítás széleskörű elterjedése csökkenti a génvariabilitást, beltenyészet kialakulásához vezet. A nagy távolságról érkező állatokat postán adják fel a megrendelőnek. Szállítás közben az idegen zajok, szagok, rezgés, változó hő és páratartalom stresszforrás a rovar számára. Az anyásítás nem kis tortúra a méheknek, és az „öreg” anya halálát jelenti.

anyazarka.jpg

 Anyazárkában raboskodó anya

Bizonyos viselkedési formáik nem kívánatosak, ezért például megakadályozzák a család rajzását, mert az elrepülő raj dolgozói mézgyomrukban akár 60 dkg mézet is magukkal vihetnek, illetve termelés kiesést jelent a távozásuk. A rajzásgátlás módszerei: fészekhűtés, mézelvétel, az anya szárnyának csonkolása, anyátlanítás, vagy anyazárka használata, rajbölcsők 5-6 naponkénti elpusztítása. Emellett terjedőben van az anyahelyettesítő feromon kapszula, ami a családot a kaptárban tartja, de halálra is ítéli, mivel többé nem anyásítható, így szaporodásra képtelen.

clippingwing.jpg

Az anya szárnyának csonkolása mindennapos gyakorlat

Súlyos problémát okoz, hogy a nektár és pollen fogyasztásra adaptálódott méheket számukra értéktelen takarmányokkal táplálják. Cukoretetéssel, állatkísérletes, esetenként GMO-s méhtakarmánnyal,szójaliszttel, fölözött tejporral, húsliszttel, tojásporral pótolják az elrabolt mézet és a virágport. A pótszerek azonban hasmenést okoznak és utat nyitnak a fertőzéseknek. A cukor ráadásul üres kalóriákat tartalmaz, nincs benne semmi tápláló, a méhek számára olyan, mintha gyorsétellel etetnék őket.

2012. évi adatok szerint a méhészetek száma hazánkban: 20.410 db. Méhcsaládok száma: 1.088.590 db, ezt érdemes megszorozni átlagosan 40-50.000 egyeddel családonként, hogy hozzávetőleges becslésünk legyen a kaptárakban élő méhek számáról. Az EUban méhcsalád-sűrűség tekintetében 2. helyen állunk – 11 méhcsalád/Km2. A magyar méztermelés (20-25.000 tonna méz) 65-70%-át a vándorméhészetek termelik.

A monokultúrákra és a méz iránti kereslet növekedésére a kereskedelmi méhészet a hozamnövelő vándorméhészettel válaszol. Ez a kaptárak utaztatását jelenti a méhlegelők között. A szállítás stresszeli a méheket, a kaptár és a keretek, folyamatos rázkódása nyugtalanítja őket. A szakszerűtlen utaztatás: a szellőztetés és vízutánpótlás hiánya, túlmelegedés vagy baleset miatt a családok elpusztulhatnak, esetleg kiszabadulhatnak. A vándorlás ráadásul elősegíti a méhbetegségek terjedését.

A szintén kereskedelmi céllal működő bioméhészetek hasonló módon anyásítanak, vándoroltatnak. A kihasználás azzal a különbséggel történik, hogy kevesebb mézet vesznek el a méhektől, akiket részben saját mézzel és biocukorral etetnek. Antibiotikumok helyett természetes anyagok pl. hangyasav, oxálsav, tejsav, illóolajok használatával próbálják leküzdeni a méhbetegségeket.

A kolóniák nem csak kényszerűen vándorolnak, de ott vannak a kutató laboratóriumokban is. Számítógépek segítségével modellezik a viselkedésüket.Növényvédő szerek, méhtakarmányok hatását, idegrendszerüket,érzékelésüket, genetikai tulajdonságaikat vizsgálják, élveboncolást végeznek rajtuk.

Nem könnyíti meg a családok életét az sem, hogy a modern mezőgazdaság monokultúrákra és az I. világháborúban bevetett kémiai fegyverekből kifejlesztett növényvédő, rovarirtó szerekre épül. A vegyszerek megölik vagy legyengítik a méheket. Az abnormálisan magas méhsűrűség, a mesterségesen felduzzasztott, helyenként belterjes populációk fogékonyabbak a parazita fertőzésekre, amiket szintén vegyszerekkel kezelnek. A méhek sajátos genomjuk miatt korlátozottan képesek a toxinsemlegesítésre. Mivel minden szennyezőanyagot a kaptárba hordanak, ami a talajban, a vízben, növényekben található, vagy amivel kezelik őket, ezek termékeikben is megjelenhetnek. A méhpempőt és a mézet antibiotikumok, a viaszt atkaölők, a propoliszt atkaölők és ólom, a virágport peszticidek szennyezhetik.

 radio-bee.jpg

A növényvédő szerek a méhek központi idegrendszerét támadják.
Méhekre ragasztott
rádióantennákkal követik a rovarok rendellenes mozgását

Világszerte tapasztalt tömeges pusztulásukért (kaptárelhagyási szindróma vagy CCD) elsősorban a növényvédő szereket, különösen a neonikotinoidokat tartják felelősnek. Azonban más faktorok is súlyosbítják a helyzetet, melyek mind az emberi beavatkozás következményei: virágzó növény nélküli területek, alultápláltság, parazita fertőzések, antibiotikum-használat, a vándorlás okozta stressz, és a monokultúrás növénytermesztés, mely 1-2 héten keresztül szolgál táplálékkal, az év többi részében élelmiszer sivatag a méhek és más beporzók számára.

Mit tehetünk a méhekért?

Legkézenfekvőbb az, ha nem vesszük el tőlük természetes táplálékukat és a többi méhterméket, ami egészségüket, túlélésüket biztosítja.

Pozitív változást hozhat, ha nem tekintjük nagyszámú, költöztethető, irányítható, profittermelő rabszolgának őket. Tudomásul kell vennünk, hogy a túlnépesedés miatt évről-évre több élelemre lesz szükségünk.

Élelmiszereink harmada beporzás nélkül nem terem meg. Bolygónk nagy részén a mézelő méhek átvették más beporzó rovarok szerepét. Mezőgazdaságunkat függővé tettük tőlük, miközben egyre több olyan módszert alkalmazunk, ami ellenük dolgozik.

Nem kérdés, hogy túlélésük érdekében csökkenteni kell a monokultúrás, vegyszerekkel mérgezett mezőgazdasági területeket.

Virágokban gazdag, biodiverzitást megőrző területeket kell kialakítanunk a városokban és a városokon kívül. Magad is ültethetsz nekik vadvirágokat, gyógynövényeket, rozmaringot, zsályát, citromfüvet. Hagyd a pázsit közt virágzani a martilaput, pitypangot, százszorszépet, lóherét, vörös herét.

Biztosíts sekély, tiszta vizet a kertedben, erkélyeden a vízgyűjtéshez.

Kerüld a növényvédő, rovarirtó szerek használatát a kertedben, ami a háziméheken kívül a vadon élő beporzókat is veszélyezteti.

Készíts rovarhoteleket, beporzóknak (vadméhek – különösen poszméhek, kőművesméh, molyok, bogarak, lepkék) és természetes kártevőirtóknak (katicák, fülbemászók,fátyolkák, poloskák, darazsak).

bug_hotel_16.jpg

Rovarhotel

Szavazz a villáddal, támogass olyan élelmiszer termelő rendszert, ami segít táplálni, életben tartani a méheket, mint a vegyszermentes, organikus, diverzifikált farmok.

Végül fontold meg, hogy a méhek váladékának fogyasztása megéri-e a kaptárban élő haszonállatok szenvedését, pusztulását. Mi ugyanis képesek vagyunk életben maradni méz nélkül, de ők nem.

A cikket a Veganinja Magazin áprilisi számában publikáltam.

Mi van a tányéromon? Ki van a póráz végén?

2015. április 14. 19:46 - La Veganista

Egyre több ember vallja magát állatvédőnek. Bajba jutott állatok megmentését szervezi, adakozik, önkénteskedik, befogad. Felháborodva harcol a többnyire kutya-, macska bántalmazók ellen, és a nap végén párás szemmel öleli meg elébe siető házi kedvencét. Aztán borjúbőr cipőjét lerúgva, gyapjú takaróba burkolózva megjutalmazza magát egy csirkecombbal, miközben megoszt egy mémet a neten, amire valaki azt írta: „Letöltendő börtönt az állatkínzóknak!”.

Kik a haszonállatok és kik a társállatok?

A bevezetőben bemutatott faji alapú diszkrimináció mindennapos jelenség. Emberek milliói viselkednek hasonló módon. Egyrészt mert nem kötik össze állathasználó életmódjukat az állatok szenvedésével, nem látják a termékben az állatot, aki egykor volt. Másrészt mert elfogadják és indokoltnak tartják a haszonállat és a társállat kategóriába került fajok közötti mesterséges különbségtételt.

Ahhoz, hogy a diszkrimináló magatartás kiindulópontját megtaláljuk, vissza kell lépnünk az időben több mint 10.000 évet oda, ahol a domesztikáció kezdődött. Az állatok, akik addig autonóm élőlények voltak, mesterségesen kreált függőségi viszonyba kerültek az embertől. Az új hierarchia rendszerben az állat tulajdonná, az ember tulajdonossá vált. Az állathasználat kulturálisan, társadalmilag, gazdaságilag intézményesült, és vallásilag is igazolhatóvá vált. Létrejöttek a kihasználás típusainak megfelelő csoportok. Ezek közül a haszonállatok és a társállatok fogalmát definiáljuk.

A haszonállat olyan háziállat, akinek szexuális erőszak általi mesterséges szaporítása, fogva tartása, munkaerejének kihasználása, vagy megölése (pl.: élelmiszer, ruházat, kutatási, hadászati, oktatási célból stb.) gazdasági hasznot biztosít a tulajdonosa számára. Haszonállatot tartanak többek közt a testváladékaiért (pl. mérgéért, tejéért, mézéért, selyemgubójáért vagy egyéb mirigyváladékáért) bőréért, szőrméjéért (pl. gyapjáért), tolláért, tojásáért, húsáért, utódaiért.

 

 Állatok vagy tárgyak? Csibék a futószalagon

Évente több mint 56 milliárd szárazföldi és legalább ennyi vízi állatot pusztítunk el világszerte, élelmezési célokból. A jelenleg legnépszerűbb húsféleségek mögött is egyéniséggel rendelkező tudatos, érző lények vannak: 19,6 milliárd csirke, 1,4 milliárd marha és 980 millió sertés. Nézd meg a térképen, hogy hol vannak a világ legjelentősebb hústermelő területei.

A társállat olyan háziállat, aki a tulajdonosa közvetlen közelében él, többnyire kimagasló társas viselkedési és kommunikációs képességekkel rendelkezik. Sokuknak ösztönös hajlama van arra, hogy emocionális szinten összehangolódjon tulajdonosával és vele sajátos szociális kapcsolatot alakítson ki. A társállat esetében a korábbi haszonállat funkció visszaszorul.

Magyarországon a kedvtelésből tartott állatok 60%-a kutya és macska. Az országos állatvédelmi főfelügyelő 2014-ben 2 millió körülire becsülte a kutyák számát. A KSH által regisztrált, legálisan fogva tartott haszonállatok száma 2014. decemberében a KSH oldalán olvasható.

A tejipar melléktermékét elrabolják az anyjától

Mi van a tányéromon? Ki van a póráz végén? Tárgyak vagy személyek?

Vajon átjárhatók-e ezek a kategóriák? Egyáltalán létezik-e valódi különbség a kategóriák között? A kismalacból egy napon biztosan étel lesz? Vajon a tyúk csak húsként és tojásgyárként funkcionálhat? A kutyából nem lesz szalonna, mert megvédi a „házi kedvenc” státusz? Egyik kérdésre sem lehet egyértelmű választ adni, amíg az állatokat tárgyként és tulajdonként kezeljük és személyes percepciónk dönti el sorsukat. A malacok kapcsán eszünkbe juthat Esther a csodamalac, aki haszonállat mivolta ellenére családtaggá vált. Vagy Little Miss Sunshine, az állati jogok „szóvivője”, noha kiérdemesült tojótyúkként a fehérjefeldolgozóban ért volna véget az élete. Mitől lazul fel a haszonállat és a társállat közötti határvonal?

speciesism.jpg

Fajizmus

A negatív prekoncepció akkor foszlik le a haszonállatról, amikor kiderül, hogy a társállatokhoz hasonló kognitív és kommunikációs képességekkel rendelkezik, ráadásul jóval meghaladja azt az intelligencia szintet, amit általában feltételezünk róla. Az állatnak arca lesz, személyiségén keresztül bebizonyítható, megcsodálható az állati intelligencia. De vajon elég-e ez ahhoz, hogy felhasználásra váró sorstársait felszabadítsa? Több okból sem. Egyrészt azért, mert a haszonállatok egymástól rendszertanilag is különálló fajok (pl. ló – kígyó, teve – selyemhernyó, pulyka-hal, nyúl - háziméh), másrészt azért, mert a sokaságból csak egy-egy szerencsés egyed „válik személyiséggé”, harmadrészt, mert az állat státusza eredeti kiindulópontunkhoz képest (tulajdon) valójában nem változik.

Különösen akkor válik árnyalttá a kép, ha társállatnak számító kutyák helyzetét vizsgáljuk meg. Számos kutyatartó tudja, hogy állati társa tudatos, egyedi személyiséggel bíró lény, akit nem valamiként, hanem valakiként kezel. Bár úgy tűnik, hogy az ember környezetében élő kutyának jobb a helyzete például egy birkáéhoz képest, ez valójában nincs így. A tulajdonként kezelt „legjobb barátunk” egy sokmilliárdos biznisz részévé vált, haszonszerzés céljából gátlástalanul és tömegesen szaporítják. A kutyából is sok minden lehet: élelmiszer, szőrme, bőr. Foglalkoztatható munka vagy segítőkutyaként, kísérleti, hobbi, szórakoztatóipari vagy társállatként. Sokak számára a kutya nem több egy tárgynál, ami fölött szabadon rendelkezhetnek. Ezt bizonyítják a lelkiismeret-furdalás nélkül kidobott házi kedvencek, a zsákba gyömöszölt, kihajított, nem kívánt almok, bestiálisan megkínzott, meggyilkolt áldozatok. Azt se feledjük, hogy a kutyaeledelgyárakat haszonállatok millióinak testéből szolgálják ki, és a tápok nagy részét brutális állatkísérletekkel tesztelik – kutyákon.

free_animal_barcode_small.jpg Belátható, hogy a haszon- és társállattartás, mint egymással összefüggő jelenségek közös jellemzője: az állathasználat. Alanyaira nem személyként, hanem tulajdonként, vagyontárgyként tekintünk, melyet használunk, és valamilyen formában hasznot várunk tőle. Az állat függetlenül attól, hogy mely kategóriába tartozik, kiszolgáltatott helyzetben van. A tulajdonviszony részleteit a hatályban lévő „állatvédelmi” törvény írja le. Mivel a nonhumán-állatok tudattal rendelkező érző lények, akiket jelenleg „dolognak” minősítve, erkölcsileg nem indokolható módon tartunk fogva és használunk fel saját céljainkra, kijelenthetjük, hogy jelenleg az állat és ember közötti viszony nem más, mint intézményesített rabszolgaság. Az állategyenlőségi mozgalom előtt ma ugyanaz a feladat áll, mint egykor az abolicionista mozgalom előtt.

Az állatok használatának és megölésének igazolására felhozott legfőbb indok évezredeken át, napjainkig az volt, hogy az állatok alacsonyabb rendű, tudattal nem rendelkező lények. Jól példázza ezt a végzetes tévedést egy jezsuita szerzetes megközelítése a XIX-XX. sz. fordulójáról: „Oktalan állatoknak, melyeknek nincs értelmük és ezért nincsen személyiségük, nem lehetnek semmilyen jogaik. Nincsenek jótékonysági kötelezettségeink, semmilyen kötelezettségünk sincs az alsóbbrendű állatokkal szemben.”

A tudományos kutatások mára bebizonyították, hogy az ember által használt, idegrendszerrel rendelkező fajok információkat feldolgozó, döntéseket hozó, emlékező, érző, gondolkodni, szenvedni képes, tudattal bíró lények. Mivel a humán állatokéhoz (ember) hasonló mentális folyamataik vannak, számukra is súlyos ártalmat jelent a szenvedés, a fogság, az erőszak, a testi fenyegetettség. Az állatok számára tehát épp oly fontos, értékes, egyszeri és megismételhetetlen a saját életük, mint az ember számára. Belátható, hogy faji alapú diszkriminálásuk morálisan elfogadhatatlan.

A cikket a Veganinja Magazin márciusi számában publikáltam.

Szólj hozzá!

Vegán kötözött sonka húsvétra

2015. március 27. 20:48 - La Veganista

Idén vége a bolti gabona gömböc egyeduralmának. Ha minden jól megy, házi vegán sonka kerül az asztalra. A kicsit macerás és néhány összetevőben módosított recept alapja a Hobbifőzőcske blogon található. Hogy bonyolítsam a helyzetet, kitaláltam, sonkaháló híján magam kötözöm a matériát. Rusztikusabb lett az összhatás és hosszadalmasabb a procedúra. Viszont a hurokkötözés elsajátítása jól jön a göngyölt, töltött, tekercselt szejtánokhoz, amik sütés főzés, pácolás közben egyben maradnak és tálaláskor szelhetők lesznek.

A sonka

 • 2 + ¾ csésze sikér por (2,5dl csésze)
 • 1 doboz kidney bab (a levét leöntjük)
 • 2 csésze víz
 • ¼ csésze étolaj
 • 2 tk só
 • 2 tk füstölt paprika
 • 2 tk hagyma granulátum
 • 1 tk fokhagyma granulátum
 • 2 evőkanál sörélesztő
 • 1 tk morzsol kakukkfű
 • 1 kk bors

Pácfűszerek

 • 1 ek cukor
 • 1 ek só
 • 3 g koriander
 • 3 g borókabogyó
 • 10 db. babérlevél
 • 6 fokhagymagerezd
 • 1 ek levespor
 • 2 ek borecet
 • 1 ek majoránna
 • 1 ek kakukkfű
 • 1 ek bazsalikom
 • 1 ek oregánó
 • 1 ek folyékony füst
 • 2 ek szójaszósz

Így készítsd el

 • A legoptimálisabb, ha robotgép segítségével homogenizálod a sonka összetevőit, a szejtánon kívül. Amikor minden hozzávalót összekevertél, és a bab is pépes állagú, akkor folyamatos keverés mellett adagold hozzá kanalanként a sikérport. (Ha nincs robotgéped, akkor botmixerrel pürésíts és egy nagyobb tálban keverd össze a sikérrel.)
 • Ha kész a massza, válaszd ketté, és tekerd be alufóliába, a két végét megcsavarva, majd gőzöld 80 percen keresztül. (Mivel nincs gőzölő gépem, így feltettem egy fazék vizet, beleállítottam a fém tésztaszűrőmet, abba raktam a sonkákat és lefedtem.)
 • Gőzölés után bontsd ki a sonkákat, és a kéregképződés érdekében sütőpapírral bélelt tepsiben, 200C-on 15-15 percig pirítsd mindkét oldalát. (Forgatni és figyelni kell, hogy ne égjen oda.)
 • Kihűlés után jöhet a kötözés, amit pamut vagy kender zsineggel végezhetsz el. Se túl laza, se túl szoros ne legyen a hurkolás. A technikát a You Tube-ról lehet ellesni. Használhatsz sonkahálót is, de akkor elvész a sonka küllemének kézművesjellege, ugyanakkor kevesebbet fogsz káromkodni.
 • A páclé elkészítése egyszerű. Egy fazékba 3l vizet öntesz, hozzáadod a pácfűszereket és felforralod. Amikor kihűlt, rakd bele a sonkákat és hűtőben, naponta átforgatva pácold 4-6 napig.

 imgp0265_sf1.jpg

24 komment

Az állati jogok koncepciója

2015. február 09. 21:41 - La Veganista

Miről szól ez az egész? Először is nem arról, hogy jogokat adunk az állatoknak, mivel az állati jogok koncepciója azon a meggyőződésen alapul, hogy minden állatnak, beleértve az embert is, alapvető joga van a puszta létezéshez. Joga a szabad élethez és a testi-lelki integritáshoz. Az állati jogok koncepciója tehát nem az, hogy jogokat adunk az állatoknak, hanem az emberjogi koncepcióhoz hasonlóan ezeknek az alapvető jogoknak az elfogadása és megvalósítása.

 

Jogaink vannak, mert elemi érdekeink fűződnek hozzájuk, ez a közös bennünk. Ezek az érdekek például a fájdalom elkerülése, az élni akarás, a szabadon élés, és az érdekek önmagukért való megvalósítása. A fájdalom elkerülésének érdeke a fájdalomérző képességen alapszik. A fizikai és/ vagy pszichés fájdalom előfeltétele a tudatosság. A tudatosság teszi az alapvető érdekeket etikailag fontossá.

 

Ez azt jelenti, hogy nem a fajok, nemek, intelligencia, vagy rasszok között különbség fontosak etikai szempontból, hanem a tudatosság, ami minden állatnak sajátja. Így nem a különböző fajú állatok egyenlővé tételét akarjuk, hanem azt, hogy egyenlő bánásmódban részesüljenek, ugyanazon alapvető érdekeik miatt.

 

Fontos megjegyezni, hogy minden tudatossággal rendelkező lénynek, etikailag azonos megítélés alá kell esnie, ahogy fentebb említettük. Ezt nem szabad elfelejteni annak érdekében, hogy elkerüljük az új akadályokat, melyek egyéneket zárhatnak ki az etikai vonatkozásból.

 

Az állati jogok koncepciója azon szemlélet és hozzáállás ellen irányul, melyben az etikai viszonyulás középpontjában az ember áll (→ antropocentrizmus). Ez a nézőpont és hozzáállás a fő oka a non-humán állatok diszkriminációjának, akiknek ugyanolyan alapvető és etikai érdekeik vannak, mint nekünk, mégis elnyomjuk, megkínozzuk, meggyilkoljuk őket, elvesszük a szabadságukat, mert más fajhoz tartoznak (→ fajizmus).

 

A sertések, a tehenek és az emberek például abban az értelemben hasonlóak, hogy nem akarják, hogy bebörtönözzék, nagy fájdalom árán kizsákmányolják, és végül lemészárolják őket.

 

Az állatjóléttel ellentétben, mely csupán az állatok kihasználásának megreformálására törekszik, az állatjogi mozgalom teljes mértékben fel akarja számolni az állatok, ember általi elnyomását, kihasználását, bebörtönzését, bántalmazását és meggyilkolását (abolicionista megközelítés). Ez a cél nem csupán az állattartás eltörlését jelenti, hanem az emberi társadalomban jelenlévő elnyomás. más formáinak eltörlését is, mint a rasszizmus vagy a szexizmus.

 

Míg a vegetarianizmus nem jelent tényleges javulást az állatok számára, a veganizmus a táplálkozás és az életmód praktikus, egészséges növényi útja, és elengedhetetlen része a megoldásnak.

 

Manapság szinte minden élelmiszerboltban kaphatók vegán alternatívák, egyre több jelenik meg belőlük az áruházakban is, ami a vegán táplálkozást nagyon egyszerűvé teszi. De a vegán táplálkozásra és életmódra váltás nem könyörületesség, hanem szükségszerűség. Tény, hogy minden megvásárolt termék, ami állatok felhasználásával készült, beleértve magát a gyártás folyamatát, etikai szempontból igazságtalan.

 

Forrás

Szólj hozzá!

Írott vegán mézeskalács

2014. december 15. 10:07 - La Veganista

Ez a kalács tényleg vegán, mivel nem tartalmaz mézet. Rizssziruppal készül, ez az édesítő hasonlít leginkább állagában, színében és egy kicsit talán ízében is a mézre (legalábbis méz utáló ismerősöm szerint). A recept másik különlegessége az, hogy a hagyományos írókás díszítést alkalmaztam, természetesen azt is veganizálva, tojásfehérje nélkül. A mézeskalács díszítés művészet, kell hozzá kreativitás, kézügyesség, és gyakorlat, de kis elszántsággal mindenki képes megalkotni a saját mesterművét. A receptben szereplő kalácsmennyiséget kb. egy óra alatt kontúroztam, a képen a teljes mennyiség egyharmada látható. Bőven jut ajándékozásra is.

Hozzávalók:

A tésztához:

 • 250g rizs szirup (langyosra melegítve)
 • 120g vegán margarin, vagy kókusz zsír (megolvasztva)
 • 120g porcukor
 • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
 • 1 púpos teáskanál kakaópor
 • 50 dkg liszt
 • 1 kávéskanál szódabikarbóna

A kenéshez:

 • növényi tej

Az íráshoz:

 • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
 • 10 dkg porcukor
 • 1 teáskanál citromlé (elhagyható)
 • víz

Így készítsd el:

 1. Mérd ki a lisztet és szitáld bele egy nagyobb tálba. Keverd bele a porcukrot, a szódabikarbónát. Az olvasztott vegán margarint vagy kókusz zsírt keverd el a rizs szirupban, majd öntsd a lisztre, melynek közepébe előzőleg mélyedést alakítottál ki. Ezután gyúrd össze a tésztát és fóliával befedve tedd a hűtőbe néhány órára, hogy szilárdulhasson.
 2. A hűtőből kivéve egy szilikon lapon, vagy lisztezett nyújtódeszkán 3-4mm vastagra nyújtsd a tésztát és különböző kiszúrókkal vágj ki belőle figurákat, amíg az összes tészta el nem fogy. A mézes figurákat egymástól kellő távolságban (sütés közben egy kicsit megnőnek) helyezd el a sütőpapírral bélelt tepsiben. 170-180°C-ra előmelegített tepsiben kb. 15 perc alatt süsd meg és sütőrácsra szedve hagyd kihűlni. (A kalácsok tetejét meg lehet kenni növényi tejjel, hogy fényesebbek legyenek, de tapasztalatom szerint nem dob raja annyit, hogy megérje a vesződséget.)
 3. Az íráshoz a porcukrot, az étkezési keményítőt a citromlevet és némi vizet összekeverünk. A krém állaga legyen sűrű, nem folyós. A krémet töltsd egy zacskóba, ami habzsákként funkcionál, a nyomd le az aljáig, úgy, hogy ne maradjanak levegőbuborékok sehol. Kösd el a zacskó tetejét, vágj egészen pici lyukat a csücskére. Egyenletes nyomással, vezetve a glazúrszálat rajzolj kontúrokat, mintákat a teljesen kihűlt kalácsokra.
 4. Írás után hagyd szabad levegőn a mesterművedet mindaddig (2-3 óra), amíg meg nem köt rajtuk a díszítés. Utána csomagolható.

IMGP4132_s1F.jpg

Szólj hozzá!

Vegan Planet

2014. december 05. 13:55 - La Veganista

2014. november 21-23 között rendezték meg a Bécsi MAK-ban (Iparművészeti Múzeum) az év osztrák vegán eseményét, amely a vegán etika, a fenntarthatóság, táplálkozás, és egészség témája köré szerveződött. Az eseménnyel párhuzamosan nyitotta meg kapuit a Yoga Planet, ahol a belépőjegy birtokában három napon keresztül non-stop jógaórákon vehettek részt a látogatók.

 

A szombatot céloztuk, meg, ami az esemény csúcsnapja volt. Délelőtt tíztől este hétig tobzódhattak a vegán bolygón a vegánok, vegák és az érdeklődő mindenevők.

 

A MAK-hoz a tömött U3-as metróval jutottunk el és már ott találgattuk, hogy vajon kik jöhetnek velünk együtt a Vegan Planetre. Hihetetlen érzés volt, amikor az utastársainkkal együtt tömött sorokban szálltuk meg az Iparművészeti Múzeum impozáns előcsarnokát.

 

vp5_sf1.jpg

 

Tényleg olyan volt, mintha egy hatalmas és boldog bolygón landoltunk volna. Már a ruhatárnál vidám egyetemista önkéntesek vették át a téli holmit, és a becsületkasszába dobott megőrzési díj az Osztrák Vegán Társaság működését támogatta.

 

A jegy 12 Euroba került, de aki szemfüles volt, az az Osztrák Vegán Társaság oldaláról letöltött kuponnal 9 Euroért juthatott be. A jegyhez egy welcome package járt, ami jelentős kedvezményeket tartalmazott, különböző vegán termékek, jóga kurzusok árából.

 

A fő szponzor a nálunk is jól ismert márka, a Joya gyártója volt. De nem volt rest áldozni rá a Tante Fanny (termékei nálunk is kaphatók, és jó részük vegán), a Muso Koroni, az I love veggie burger, a Green Heart, a Maran Vegan és sok-sok kisebb nagyobb osztrák vegán vállalkozás.

 

Már a lépcső tetején egy Joya stand képzett kikerülhetetlen akadályt. Pezsgő helyett welcome drinkként a különböző ízesített joghurtok, capuccino, kakaós tej szolgáltak. Egy másik asztalon a Yoga Planethez kapcsolódó szóróanyagokból lehetett válogatni. Ezután, a hatalmas terembe belépve ott volt a megtestesült vegán mennyország, és benne rengeteg ember (később, délután szinte már mozdulni sem lehetett, akkora tömeg volt).

 

vp17_sf1.jpg

 

Valószínűleg nem tudom maradéktalanul felsorolni, hogy mi mindent láttam, hallottam, kóstoltam és tapasztaltam, de következzen egy kis ízelítő.

 vp1_s_f.jpg

Legelőször végigsétáltunk a különféle jóga irányzatokhoz tartozó, illatgyertyákkal, hangtálakkal, színes fényekkel és jógafelszereléssel teli standok előtt. És ami ezután következett, azt nehéz szavakba foglalni. Kezdjük az Osztrák Vegán Társaság óriási info asztalával, ahol rengeteg ingyenes szóróanyag, ismeretterjesztő kiadvány, kitűző, kvíz, matrica közül válogathattunk. Az asztal mögött álló önkéntesek segítettek a kvízek kitöltésében és válaszoltak a látogatók kérdéseire.

 

vp11_sf1.jpg

 

Egy szőrmefelismerő installációt is készítettek, amivel sok embert csőbe húztak. Nehéz volt megkülönböztetni ránézés és tapintás alapján a valódi szőrmét a jó minőségű utánzattól. Ha már ott voltunk, aláírtuk a petíciót is, ami azt követelte, hogy a Kleider Bauer azonnal szüntesse be a szőrmeárusítást.

 

vp8_sf1.jpg

 

A Társaság standja mellett közvetlenül Patrik Baboumian dedikálta a könyvét, posztereit tudjátok, ő az, aki tavaly a torontói Vegfesten 555 kg súlyt dobott a vállára, hogy végigsétáljon vele a színpadon. A közönség ovációjától kísérve néha felkapott egy-két embert, vagy a standján lévő hatalmas súlyokat emelgette, mintha holmi gyufás skatulyák lennének.

 

vp2_sf1.jpg

 

Bár ámulattal töltött el bennünket a hatalmas, már-már gorilla izmokkal rendelkező erős ember, a látványkonyhákból és a non-stop főző show standjáról áradó illatoknak nem lehetett ellenállni. Sietnünk kellett, mert délután egykor Baboumian előadását mindenképp meg szerettük volna hallgatni, de addig még át kellett rágnunk magunkat számos főtt és nyers ételkóstolón.

 

vp7_sf1_1.jpg

 

Békésen várakoztunk együtt az osztrák vegán sztárszakácsok mesterműveire, az anarchopunk fazonokkal, konszolidált úrinőkkel és úriemberekkel, hippikkel, rasztákkal, szünetet tartó jóga fanekkel, egyetemistákkal, harcos Sea Sheperd aktivistákkal, állatvédőkkel, és kőgazdag arisztokratákkal. Más standoknál gyümölcsleveket, superfoodokat, vegán pástétomokat, vegán borokat, pálinkákat, likőröket, csokoládékat, és növényi tejek óriási választékát lehetett kóstolni és kedvezményesen megvásárolni.

 

vp15_sf1.jpg

 

Megálltunk a Sea Sheperd standjánál, hogy az aktivistákkal beszélgessünk és lehetőségeinkhez mérten anyagilag is támogassuk azt a heroikus küzdelmet, amit a tengerek élővilágának megőrzéséért folytatnak.

 

vp12_sf1.jpg

 

A Muso Koroni a hely korlátai miatt áruválasztékának csak töredékét mutatta be, de így is impozáns mennyiségű fair trade ruha, táska, és vegán cipő, valamint egy komplett vegán könyvtár összeállításához elegendő könyvválogatást kínált az érdeklődőknek.

 

vp13_sf1.jpg

 

 

vp14_sf1.jpg

 

És valahogy mindenhol szembe jött egy Joya stand, ahol más és más termékek kipróbálására biztatták az embereket, és ha kérted, ha nem, a kezedbe nyomtak egy kávétejszínt, vegán csokismuffint, joghurtot, kávét, kakaót, hogy próbáld ki, szeresd meg a vegán ételeket.

 

Az emeleten, több teremben párhuzamosan jóga órák és bemutatók zajlottak non-stop, sok-sok résztvevővel és legalább annyi érdeklődővel.

 

vp3_sf1.jpg

 

Egy másik teremben pedig a Vegan Planet előadásait rendezték meg. A nyitó napon a Bécsi Kereskedelmi Kamara tartott előadást üzletnyitásról, adójogokról, marketing és PR eszközökről. Majd vegán cégek vezetői beszéltek a cégük indulásáról, és sikereiről. Szombat délután a veganizmus táplálkozástudományi vonatkozásai kerültek terítékre, ebben a szekcióban adott elő Patrik Baboumian is, és szó volt az Osztrák Vegán Társaság egyik sikerkampányáról, a vegán szakácsképzésről. A vasárnapi előadások az állati jogok köré csoportosultak. Fontos téma volt az állatjogok és a táplálkozás ellentmondásairól szóló előadás, valamint a könyvbemutató.

 

Baboumian egyértelműen a rendezvény sztárvendége volt. Megtöltötte a több száz fős termet. A közönség szájtátva hallgatta, hogyan vált vegetáriánus erősportolóból etikai vegán sportolóvá. Ennek hatalmas jelentősége nem kétséges egy olyan sportban, amelynek hagyományosan alapja a brutális mennyiségű állati fehérje fogyasztása. Külön bejegyzést lehetne írni arról, amit megosztott a közönséggel. Erre itt most terjedelmi korlátok miatt nincs lehetőség. Egy mozzanat viszont még idekívánkozik: amikor az egyik résztvevő elmondta, hogy Baboumian hatására vált etikai vegánná, akkor megtudtuk, hogy a világ egyik legerősebb embere is képes elérzékenyülni.

 

vp16_sf1.jpg

A remek előadás után nem halogathattuk tovább a vegán döner és a vegán hamburger megkóstolását. Az utóbbi nekem jobban ízlett, érdemes volt érte sorba állni. Átlagosan 40-50 ember nyomult folyamatosan a burgeresnél, de az összeszokott csapat gyorsan és pontosan szolgálta ki a közönséget. Rendelés után alig tíz percet kellett várni az ételre, amit aztán nemzetközi vegán társaságban költöttünk el. Senki sem fukarkodott a „lecker”, „yummy”, „fincsi” kifejezésekkel.

 

vp4_sf1.jpg

 

A kései ebéd után még egyszer belemerültünk a vidám forgatagba, majd búcsút intettünk a MAK-nak. Lehet, hogy vannak a világon ennél szebb, jobb, nagyobb vegán kiállítások, de én nagyon örülnék, ha egy napon nekünk is lenne egy hasonlóan sallangmentes, a veganizmus lényegére koncentráló, sok-sok embert vonzó Vegán Bolygónk.

 

Az Osztrák Vegán Társaság úthengere nem áll meg. December 5-én és 6-án, első alkalommal építik fel a Vegan X-Mast, Bécs első vegán, öko karácsonyi faluját.

Szólj hozzá!

Vegán vörösboros "marha" nokedlivel

2014. március 05. 06:55 - La Veganista

Ez a recept neked szól, ha vegán vagy, de szereted a klasszikus magyar konyha ízvilágát. Akkor is, ha a pasid/csajod/barátaid/rokonaid nem azok, és szeretnéd őket elkápráztatni egy tradicionális, de minden részletében vegán kajával. Akkor is, ha nem vagy vegán, de nem szeretnél több ezer forintot a hentesnél hagyni, és 4-5 órát a tűzhely mellett ácsorogni. Peace, love, ízorgia és no koleszterin. Ez a vegán vörösboros „marha” nokedlivel.

Hozzávalók:

A pörkölt:

 • 600g szejtán nagyobb, szabálytalan, falatnyi darabokra vágva
 • 4-5 db közepes méretű vöröshagyma apróra vágva
 • 4 gerezd fokhagyma zúzva
 • 2db paprika apróra vágva (felgyorsíthatjuk a szaftképződést, ha a paprikát és a paradicsomot leturmixolva adjuk az ételhez)
 • 2db paradicsom apróra vágva
 • 0,5-0,75 dl jó minőségű házi száraz vörösbor
 • 6 ek növényi olaj – a mennyiség szükség szerint növelhető (pl.: napraforgó, olíva stb.)
 • 2 csapott ek őrölt fűszerpaprika (édes)
 • 1,5 tk őrölt fekete bors
 • 1,5 tk őrölt kömény
 • 2 tk só

A nokedli:

 • 300g BL55 finomliszt
 • 100g csicseriborsóliszt (ez teszi kissé sárgássá a tésztát)
 • kb. 3,25 dl víz
 • ízlés szerint fekete só (ez ad neki enyhén tojásos ízhatást)

IMGP4489_s1F.jpg

Nyers nokedli tészta, fekete sóval

Így készítsd el:

 1. Egy nagyobb lábasban, olajon párold üvegesre a vöröshagymát, majd öntsd rá a felkockázott szejtánt, és pirítsd meg egy kicsit.
 2. Húzd félre a tűzről az edényt és öntsd az alaphoz a zúzott fokhagymát, a paprikát, a borsot, köményt, a sót és keverd át, majd önts hozzá annyi vizet, hogy ellepje. (Fontos, hogy kóstold főzés közben az ételt és ha szükséges fűszerezd tovább.)
 3. Közepes lángon forrald fel a pörköltöt, majd keverd hozzá a paprikát és paradicsomot. Lassú tűzön, néha átkeverve főzd kb. 30-40 percig, amíg a zöldségek teljesen szétfőnek és pörkölt szaftja besűrűsödik, megül a szejtánon (megtapad rajta, nem folyik le). (A vizet időnként pótolni kell, hogy le ne égjen az étel, és legyen elég szaftja.) A főzés utolsó percében keverd hozzá a vörösbort.
 4. Amíg a pörkölt rotyog, készítsd el a nokedlit. Egy tálban keverd össze a finomlisztet, a csicseriborsólisztet és a fekete sót (ne sózd túl a nokedlit, mert a pörkölt ízét módosítani fogja).
 5. Keverj hozzá annyi vizet, amennyitől sűrű, folyós állagú tészta lesz kb. 3,25dl. Nem kell simára keverni a nokedlitésztát, csak az a lényeg, hogy ne maradjon száraz liszt a tálban.
 6. Egy lábasban forralj vizet. A víz fölé helyezett nokedliszaggatóba öntsd bele a tésztát, majd vízszintes mozdulatokkal szaggasd a lobogó vízbe.
 7. Várd meg, amíg a nokedli feljön a víz tetejére, ezután szűrd le, mosd át folyóvízzel, majd lecsepegtetve tedd félre tálalásig. (Az a legjobb, ha a pörkölttel egy időben készül el.)
 8. Az elkészült nokedlit halmozd a tányérok közepére a pörkölt mellé. Adj hozzá néhány szem savanyú uborkát. Az ételt díszítésképpen apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatod.

IMGP4501_s3F.jpg

IMGP4475_s1F.jpg

9 komment

Burgonyás vágott zsemle

2014. február 26. 09:53 - La Veganista

A burgonyás vágott zsemle kívül ropogós, belül puha, édeskés ízű. A kisült tészta illata hasonlít a nagymamák krumplis pogácsájához. Kell ennél több indok, hogy legalább egyszer kipróbáljuk?

Hozzávalók:

 • 450g kenyérliszt
 • 100g Burgonyapehely
 • 2,5g friss élesztő, vagy 1 cs instant élesztő (olvassuk el a csomagoláson lévő felhasználási javaslatot)
 • 3,5dl langyos víz (amennyit a liszt felvesz
 • 3 ek olíva olaj
 • 1 ek cukor
 • 1,5 tk só

 

Így készítsd el:

 1. 1. Lisztet szitáld egy tálba, majd keverd össze a sóval és a burgonyapehellyel.
 2. Egy kisebb tálban, vagy bögrében keverd el langyos vízben az élesztőt és 1-1 ek lisztet, cukrot.
 3. Amikor az élesztő beindul (hab képződik a folyadék tetején) öntsd a lisztre, kezdd el dagasztani a tésztát. Ha a tészta kemény és a liszt egy része száraz maradt, akkor langyos víz hozzáadásával javíthatod. (Óvatosan adagoljuk, nehogy túlvizezzük a tésztát.)
 4. Néhány percnyi kézi dagasztás után, add hozzá az olíva olajat és dolgozd a tésztába. A dagasztás után takard le a tálat és tedd félre melegebb helyre, ahol szépen megkelhet kb. egy óra alatt.
 5. Ha a tészta feljött (duplájára kelt), lisztezett gyúródeszkára borítsd ki, vágd nyolc egyenlő részre - érdemes mérni a tésztát, hogy ugyanakkora legyen.
 6. Átgyúrással formázd a kívánt alakra, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe.
 7. Hagyd kelni a tésztát kb. fél óráig a sütőlemezen, konyharuhával letakarva. Közben melegítsd elő a sütőt 200 C-fokra. A sütő aljába helyezz vízzel töltött edényt, hogy a képződő gőz segítse a tészta emelkedését.
 8. Mielőtt betolnád a sütőbe a nyers bucikat, éles késsel vagdosd be a tetejüket.
 9. Kb. 25 perc alatt süsd aranybarnára ropogósra. Sütés után rácson hűtsd ki.

IMGP4401_s2F.jpg

Szólj hozzá!

Vegán Mozarella

2014. február 24. 03:30 - La Veganista

Sokáig nézegettem Miyoko Shinner mozarella receptjét, mire némi módosítással elkészítettem. Egy kicsit macerás megcsinálni, ezért biztos, hogy nem fogom heti rendszerességgel legyártani, de a végeredmény megérte a fáradtságot. Finom, jól szeletelhető, vegán sajtféleség került az asztalra. Miyoko kesu joghurtot használ alapként, én szójatejből készített ízesítetlen joghurtot használtam, és ehhez adtam egy csésze áztatott kesut. A végeredmény íz, állag tekintetében is hasonlít az eredetire. Az olvaszthatóságot még nem próbáltam ki. Némi vizuális támogatás a mozzarella készítéshez, formázáshoz.

Hozzávalók:

 • 6 dl szója joghurt
 • 1 csésze (2,5 dl) kesudió 3-8 órán át beáztatva, leszűrve
 • 1/3 csésze repceolaj
 • ½ csésze víz
 • 2 tk só
 • 6 ek tápióka liszt
 • 1 ek agar-agar
 • jeges víz

Így készítsd el:

 1. Turmix gépben homogenizáld a joghurtot, a kesudiót, a repceolajat, a fél csésze vizet és a sót.
 2. 12-24 órára tedd félre a szója-kesu joghurtalapot, hogy tovább érjen, és még sűrűbb legyen.
 3. Az érlelés után öntsd tapadásmentes lábasba, majd keverd el benne csomómentesen a tápióka lisztet és az agar-agart.
 4. Folyamatos kevergetés mellett forrald fel, hogy hő hatására a tápióka keményítő és az agar-agar  besűrítse. Kb. 5 perc kell ahhoz, hogy elérje a megfelelő sűrűséget (az anyag fényes lesz és tömör, könnyen elválik az edény falától), amiből könnyedén megformázható a mozarella golyó.
 5. A tűzről levéve, fagyiskanál segítségével szaggasd ki a tetszőleges nagyságú golyókat. Csúsztasd bele az előre odakészített jeges vízbe. (Ne sajnáld a jeget, gyárts le belőle nagyobb mennyiséget.)
 6. A mozarella golyók 25-30 percet pihenjenek a jeges vízben. Ezután szeletelhetők, és akár pizzára is olvaszthatók (ez utóbbit még nem próbáltam), és enyhén sós vízben két hétig elállnak a hűtőben.

IMGP4369_s2F.jpg

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása