La Veganista

Vegán kalandok a konyhában és a konyhán kívül.

Vegán vörösboros "marha" nokedlivel

2014. március 05. 06:55 - La Veganista

Ez a recept neked szól, ha vegán vagy, de szereted a klasszikus magyar konyha ízvilágát. Akkor is, ha a pasid/csajod/barátaid/rokonaid nem azok, és szeretnéd őket elkápráztatni egy tradicionális, de minden részletében vegán kajával. Akkor is, ha nem vagy vegán, de nem szeretnél több ezer forintot a hentesnél hagyni, és 4-5 órát a tűzhely mellett ácsorogni. Peace, love, ízorgia és no koleszterin. Ez a vegán vörösboros „marha” nokedlivel.

Hozzávalók:

A pörkölt:

  • 600g szejtán nagyobb, szabálytalan, falatnyi darabokra vágva
  • 4-5 db közepes méretű vöröshagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva
  • 2db paprika apróra vágva (felgyorsíthatjuk a szaftképződést, ha a paprikát és a paradicsomot leturmixolva adjuk az ételhez)
  • 2db paradicsom apróra vágva
  • 0,5-0,75 dl jó minőségű házi száraz vörösbor
  • 6 ek növényi olaj – a mennyiség szükség szerint növelhető (pl.: napraforgó, olíva stb.)
  • 2 csapott ek őrölt fűszerpaprika (édes)
  • 1,5 tk őrölt fekete bors
  • 1,5 tk őrölt kömény
  • 2 tk só

A nokedli:

  • 300g BL55 finomliszt
  • 100g csicseriborsóliszt (ez teszi kissé sárgássá a tésztát)
  • kb. 3,25 dl víz
  • ízlés szerint fekete só (ez ad neki enyhén tojásos ízhatást)

IMGP4489_s1F.jpg

Nyers nokedli tészta, fekete sóval

Így készítsd el:

  1. Egy nagyobb lábasban, olajon párold üvegesre a vöröshagymát, majd öntsd rá a felkockázott szejtánt, és pirítsd meg egy kicsit.
  2. Húzd félre a tűzről az edényt és öntsd az alaphoz a zúzott fokhagymát, a paprikát, a borsot, köményt, a sót és keverd át, majd önts hozzá annyi vizet, hogy ellepje. (Fontos, hogy kóstold főzés közben az ételt és ha szükséges fűszerezd tovább.)
  3. Közepes lángon forrald fel a pörköltöt, majd keverd hozzá a paprikát és paradicsomot. Lassú tűzön, néha átkeverve főzd kb. 30-40 percig, amíg a zöldségek teljesen szétfőnek és pörkölt szaftja besűrűsödik, megül a szejtánon (megtapad rajta, nem folyik le). (A vizet időnként pótolni kell, hogy le ne égjen az étel, és legyen elég szaftja.) A főzés utolsó percében keverd hozzá a vörösbort.
  4. Amíg a pörkölt rotyog, készítsd el a nokedlit. Egy tálban keverd össze a finomlisztet, a csicseriborsólisztet és a fekete sót (ne sózd túl a nokedlit, mert a pörkölt ízét módosítani fogja).
  5. Keverj hozzá annyi vizet, amennyitől sűrű, folyós állagú tészta lesz kb. 3,25dl. Nem kell simára keverni a nokedlitésztát, csak az a lényeg, hogy ne maradjon száraz liszt a tálban.
  6. Egy lábasban forralj vizet. A víz fölé helyezett nokedliszaggatóba öntsd bele a tésztát, majd vízszintes mozdulatokkal szaggasd a lobogó vízbe.
  7. Várd meg, amíg a nokedli feljön a víz tetejére, ezután szűrd le, mosd át folyóvízzel, majd lecsepegtetve tedd félre tálalásig. (Az a legjobb, ha a pörkölttel egy időben készül el.)
  8. Az elkészült nokedlit halmozd a tányérok közepére a pörkölt mellé. Adj hozzá néhány szem savanyú uborkát. Az ételt díszítésképpen apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatod.

IMGP4501_s3F.jpg

IMGP4475_s1F.jpg

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laveganista.blog.hu/api/trackback/id/tr115839762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LBug 2014.08.10. 23:43:23

Nincs folytatás?

Vegalány 2014.09.19. 20:51:15

Szombaton megcsinálom, habár nem kaptam szejtánt, ezért szójakockával fogom kipróbálni.

Egyébként március óta nem foglalkozol ezzel a blog-gal?
Nagyon jó oldal!

La Veganista 2014.10.16. 18:52:19

@Vegalány: Szia, remélem ízlett a szójakockával is. Ettől függetlenül javaslom, hogy házi készítésű szejtánnal készítsd el, ha van kedved és időd. az enyém általában annyira sikerül, hogy a húsimádó ismerőseim is imádják.

Vegalány 2014.10.17. 12:36:06

Szia,
ízlett szója kockával is, de biztos jobb szejtánnal, mert a szója kocka nagyon pépessé főtt.
Nagyon jó recept, jó, hogy feltetted! :)

ZöldElla 2014.10.26. 15:21:36

Mikor lesz új poszt? :( Szerintem sokan várjuk az újabb szuper recepteket. :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.11.20. 18:27:39

Ezt amúgy nem értem. Én félig-meddig vegetáriánus vagyok (csak nagyon ritkán eszem húst, évente 2-3 alkalommal), mégsem fordulna meg a fejemben, hogy egy olyan ételt készítsek, ami megszólalásig hasonlít egy marhapörköltre és még az íze is ugyanolyan. Szóval ha marhapörköltet kívánnék enni, akkor marhaprököltet főzök. Egyébiránt elvagyok a harcsapörkölttel is, még finomabb is, mint a marha, hal pedig hetente van az asztalunkon, mert egészséges. No offense, csak ezt a húsutánzat-dolgot nem vágom, hogy minek kell.

La Veganista 2014.12.04. 15:12:22

@bikmakk: miért ne lehetne olyan ételt készíteni, ami utánozza a hagyományos húsételeket, ugyanakkor állatok leölését nem teszi szükségessé? semmi nem tiltja, hogy növényekből készítsük el. kizárólag ízlés kérdése. ahogy van vegán sajt, vegán kolbász, felvágott, sőt vegan karácsonyi töltött pulyka (külföldi vegán áruházakban elképesztő választékkal), úgy simán el lehet készíteni hagyományos kajákat is veganizálva. a legtöbb ember szamara ma meg a misztikus homályba vesz, a vegan konyha sokszinűsége, és az hogy bármit elkészíthetsz csupán növényekből, igen, meg egy klasszikus marhapörköltet is de sokkal bonyolultabb fogasokat is. a főzni szerető vegánoknak ez nem csak egy gasztronómiai kihívás, hanem arra is módot ad, hogy a húsevő családnak, barátoknak megmutassák az állatmentes alternatívákat. az emberek főleg a kényelem, az íz, a tradíció miatt ragaszkodnak az állatok húsának fogyasztásához a modern társadalmakban. a tradicionális, ám veganizált ételek, pl. egy vegán töltött káposzta, tökéletesen alkalmasak egy nagy családi traktára anélkül, hogy bárki úgy érezné, hogy "fűevésre" van kényszerítve. sőt, akár még a receptet is elkéri (volt már ilyen), mert olcsóbb, egészségesebb, környezetkímélőbb, etikusabb, gyorsabb a vegán verzió.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.12.05. 15:24:43

@La Veganista: Tőlem persze nyugodtan készítheted, szóval nem szentségtörés (írtam is, hogy no offense), meg amúgy is virágozzék ezer virág. Csak nem értem, mi olyan nagyon jó benne, amikor ezer meg ezer olyan recept van, amihez nem kell bűvészkedni, hogy "olyan legyen, mintha", hanem valóban olyan is. Pl. gombapörkölt. A töltött káposztát nem vitatom, hiszen abban nem a darált hús az elsődleges hozzávaló, a mi családunkban pl. évtizedek óta divat hallal készíteni, de ettem már gombás-bulgurus verziót is, amúgy húsevő vendéglátónál. Rizs, szójapehely és hajdina keverékével is finom, de én nem akarom, hogy darálthús-íze legyen, szerintem tökéletesen megfelelő a rizs-szójapehely-hajdina íz, némi fűszerrel. :)