La Veganista

Vegán kalandok a konyhában és a konyhán kívül.

Burgonyás vágott zsemle

2014. február 26. 09:53 - La Veganista

A burgonyás vágott zsemle kívül ropogós, belül puha, édeskés ízű. A kisült tészta illata hasonlít a nagymamák krumplis pogácsájához. Kell ennél több indok, hogy legalább egyszer kipróbáljuk?

Hozzávalók:

  • 450g kenyérliszt
  • 100g Burgonyapehely
  • 2,5g friss élesztő, vagy 1 cs instant élesztő (olvassuk el a csomagoláson lévő felhasználási javaslatot)
  • 3,5dl langyos víz (amennyit a liszt felvesz
  • 3 ek olíva olaj
  • 1 ek cukor
  • 1,5 tk só

 

Így készítsd el:

  1. 1. Lisztet szitáld egy tálba, majd keverd össze a sóval és a burgonyapehellyel.
  2. Egy kisebb tálban, vagy bögrében keverd el langyos vízben az élesztőt és 1-1 ek lisztet, cukrot.
  3. Amikor az élesztő beindul (hab képződik a folyadék tetején) öntsd a lisztre, kezdd el dagasztani a tésztát. Ha a tészta kemény és a liszt egy része száraz maradt, akkor langyos víz hozzáadásával javíthatod. (Óvatosan adagoljuk, nehogy túlvizezzük a tésztát.)
  4. Néhány percnyi kézi dagasztás után, add hozzá az olíva olajat és dolgozd a tésztába. A dagasztás után takard le a tálat és tedd félre melegebb helyre, ahol szépen megkelhet kb. egy óra alatt.
  5. Ha a tészta feljött (duplájára kelt), lisztezett gyúródeszkára borítsd ki, vágd nyolc egyenlő részre - érdemes mérni a tésztát, hogy ugyanakkora legyen.
  6. Átgyúrással formázd a kívánt alakra, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe.
  7. Hagyd kelni a tésztát kb. fél óráig a sütőlemezen, konyharuhával letakarva. Közben melegítsd elő a sütőt 200 C-fokra. A sütő aljába helyezz vízzel töltött edényt, hogy a képződő gőz segítse a tészta emelkedését.
  8. Mielőtt betolnád a sütőbe a nyers bucikat, éles késsel vagdosd be a tetejüket.
  9. Kb. 25 perc alatt süsd aranybarnára ropogósra. Sütés után rácson hűtsd ki.

IMGP4401_s2F.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laveganista.blog.hu/api/trackback/id/tr705833378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.