La Veganista

Vegán kalandok a konyhában és a konyhán kívül.

Vegán Mozarella

2014. február 24. 03:30 - La Veganista

Sokáig nézegettem Miyoko Shinner mozarella receptjét, mire némi módosítással elkészítettem. Egy kicsit macerás megcsinálni, ezért biztos, hogy nem fogom heti rendszerességgel legyártani, de a végeredmény megérte a fáradtságot. Finom, jól szeletelhető, vegán sajtféleség került az asztalra. Miyoko kesu joghurtot használ alapként, én szójatejből készített ízesítetlen joghurtot használtam, és ehhez adtam egy csésze áztatott kesut. A végeredmény íz, állag tekintetében is hasonlít az eredetire. Az olvaszthatóságot még nem próbáltam ki. Némi vizuális támogatás a mozzarella készítéshez, formázáshoz.

Hozzávalók:

  • 6 dl szója joghurt
  • 1 csésze (2,5 dl) kesudió 3-8 órán át beáztatva, leszűrve
  • 1/3 csésze repceolaj
  • ½ csésze víz
  • 2 tk só
  • 6 ek tápióka liszt
  • 1 ek agar-agar
  • jeges víz

Így készítsd el:

  1. Turmix gépben homogenizáld a joghurtot, a kesudiót, a repceolajat, a fél csésze vizet és a sót.
  2. 12-24 órára tedd félre a szója-kesu joghurtalapot, hogy tovább érjen, és még sűrűbb legyen.
  3. Az érlelés után öntsd tapadásmentes lábasba, majd keverd el benne csomómentesen a tápióka lisztet és az agar-agart.
  4. Folyamatos kevergetés mellett forrald fel, hogy hő hatására a tápióka keményítő és az agar-agar  besűrítse. Kb. 5 perc kell ahhoz, hogy elérje a megfelelő sűrűséget (az anyag fényes lesz és tömör, könnyen elválik az edény falától), amiből könnyedén megformázható a mozarella golyó.
  5. A tűzről levéve, fagyiskanál segítségével szaggasd ki a tetszőleges nagyságú golyókat. Csúsztasd bele az előre odakészített jeges vízbe. (Ne sajnáld a jeget, gyárts le belőle nagyobb mennyiséget.)
  6. A mozarella golyók 25-30 percet pihenjenek a jeges vízben. Ezután szeletelhetők, és akár pizzára is olvaszthatók (ez utóbbit még nem próbáltam), és enyhén sós vízben két hétig elállnak a hűtőben.

IMGP4369_s2F.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laveganista.blog.hu/api/trackback/id/tr775807477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.