La Veganista

Vegán kalandok a konyhában és a konyhán kívül.

Home made vegán joghurt

2014. február 10. 10:51 - La Veganista

Amikor a kamra egyik polcán véletlenül felfedeztem egy réges-rég elfelejtett joghurtkészítő gépet rögtön ki szerettem  volna próbálni, de valami sürgősebb főznivaló mindig közbejött. Három hónap is eltelt, mire rászántam magam, és végül nem bántam meg. Gép nélkül valószínűleg sosem tudom meg hogy milyen finom a házi vegán joghurt. Persze enélkül is el lehet készíteni, de arra nem vállalkoznék szívesen. A joghurtkészítés metódusát a Hobbifőzőcske oldal szerzője alaposan dokumentálta. Ettől két ponton tértem el. Az oltáshoz dupla adag joghurtot használva 10 órán át dolgoztattam a joghurtkészítő gépet, illetve mivel az eredményt túl hígnak és elsőre túl íztelennek találtam, ezért éjszakára még kint hagytam a konyhapulton a kikapcsolt gépben, hadd dolgozzanak azok a bacik. Másnap reggelre a végeredmény sűrű és valódi joghurt savanyúságú matéria lett, ami kiváló kiinduló alapja lehet a jó minőségű vegán tejfölnek, vagy különböző vegán sajtoknak. Fontos, hogy az üvegek nagyon tiszták legyenek, amikben a joghurtot elkészíted, különben egy-két napon belül a penész martalékává válik a munkád.

Hozzávalók:

  • 1,4 liter ízesítetlen (lehetőleg házi) szójatej
  • 1 kis dobozos ízesítetlen szója joghurt (az oltáshoz – a következő körben már a házi joghurttal lehet elvégezni az oltást)
  • 2,5 ek étkezési keményítőnek
  • ½ teáskanál agar-agar
  • só opcionálisan (én nem tettem bele)

IMGP4350_s1F.jpg

Így készítsd el:

  1. Hideg szójatejben keverd el csomómentesen a keményítőt és az agar port.
  2. Forrald fel a tejet, majd hagyd, 45-42 °C-ra visszahűlni. (Itt van szükség a konyhai hőmérőre.)
  3. Amikor a tej elérte a kívánt hőmérsékletet, keverd hozzá az oltó szója joghurtot.
  4. Öntsd az üvegekbe, pakold a gépbe és hagyd, hogy 10 órán keresztül állandó hőmérsékleten tartsa az anyagot.
  5. Fontos, hogy megkóstold az eredményt, és ennek ismeretében dönts a további érlelésről. Ha nem elég sűrű és savanyú, akkor érdemes néhány órán át szobahőmérsékleten hagyni a lezárt üvegeket, hogy dolgozhassanak a bacik. Ezután mehet a hűtőbe, vagy a turmix gépbe, némi gyümölcs társaságában.

IMGP4363_s1F.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laveganista.blog.hu/api/trackback/id/tr325807402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.