La Veganista

Vegán kalandok a konyhában és a konyhán kívül.

Vegán Svéd húsgolyók barnamártással

2014. január 08. 08:10 - La Veganista

A skandináv konyha nagy klasszikusa, amit egy üzletlánc jóvoltából a magyarok is jól ismernek. Amíg sikerül elérni, hogy a kedvelt menüt vegán verzióban is kínálják, itt a bevált recept, amit bátran elkészíthetünk otthon, sikere lesz. Köretként tradicionálisan egészben főtt krumplit, párolt répát, és vörös áfonya lekvárt fogyasztanak hozzá, de népszerű a hasábburgonya is.

Hozzávalók:

A golyók kb. 20-22 db:

  • 100g szójagranulátum
  • 100g kenyérmorzsa
  • 1 csésze zöldség alaplé + amennyit gyúráskor felvesz
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva
  • ¼ tk őrölt szerecsendió
  • ¼ tk őrölt kardamom
  • ¼ tk őrölt fekete bors
  • só ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

A köret:

  • egészben főtt burgonya
  • karikára vágott, párolt répa
  • vörös áfonya lekvár

A mártás:

  • 1 csésze zöldségalaplé
  • 1 csésze növényi tej vagy víz
  • 1 közepes méretű vöröshagyma apróra vágva
  • 2 ek vegán margarin
  • 2 csapott ek étkezési keményítő
  • 2 csapott ek liszt
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 tk étkezési élesztőpehely (elhagyható)
  • 1-2 ek szója vagy tamari szósz
  • 1dl növényi tejszín
  • só ízlés szerint
  • ¼ tk őrölt fekete bors
  • ¼ tk őrölt szerecsendió
  • ¼ tk kardamom

Így készítsd el:

A golyók:

  1. Áztasd be a szójagranulátumot egy órára, a zöldség alaplébe, majd keverd hozzá a kenyérmorzsát a hagymát és a fokhagymát, és fűszerezd meg.
  2. Formálj diónyi nagyságú golyókat, melyeket növényi olajban süss meg.

Tipp: Ha nem formázható a massza, akkor vagy túl száraz, ez esetben némi zöldségalaplevet kell hozzá keverni, vagy túl nedves, amit további kenyérmorzsa hozzáadásával lehet korrigálni.)

A mártás:

  1. Forrósítsd fel a margarint közepes lángon, és dinszteld meg rajta a hagymát. Add hozzá a lisztet és a fokhagymasót, és pirítsd halványbarnára.
  2. Oldd fel az alaplében a keményítőt és a növényi tejszínt, majd adagold a hagymához, csomómentesen elkeverve forrald fel, majd alacsony lángon főzd tíz percig.
  3. Keverd hozzá az élesztőpelyhet és a szójaszószt, fűszerezd, majd főzd tovább 1-2 percig. Vedd le a tűzhelyről és tartsd melegen a tálalásig.

Tipp: Ha csomós lett a mártásod, akkor botmixerrel simára keverheted.

Tálalás: halmozz néhány golyót a tányérra, öntsd le bőségesen barna mártással, tégy mellé burgonyát és párolt zöldségeket, valamint 1-2 kanál áfonyalekvárt. Jó étvágyat!

IMGP4141_s1F.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laveganista.blog.hu/api/trackback/id/tr365720173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.