La Veganista

Vegán kalandok a konyhában és a konyhán kívül.

Ricset - a hús nélküli sólet

2014. január 06. 08:10 - La Veganista

A minap készítettem el születésnapi kívánságra Hermin néni múlt század eleji receptje alapján a szegények sóletjét, a ricsetet. A családi recept szerint a ricsetben nem volt sem hús, sem tojás, viszont zsírral készült, ezért ezt lecseréltem növényi olajra, emellett feldobtam egy kis paradicsommal, és aki szereti a füstölt ízhatást, az gazdagíthatja egy kis pimentónnal (füstölt ízű fűszerpaprika). A végeredmény egy nagyon finom, laktató egytálétel, ami a 88 éves szülinapos szerint egészen olyan lett, mint amit kislánykorában Hermin néni konyhájában evett.

Hozzávalók:

  • 15dkg tarkabab (éjszakára beáztatva)
  • 15dkg fehér bab (éjszakára beáztatva)
  • 4db répa (karikákra vágva)
  • 4db petrezselyemgyökér (karikákra vágva)
  • 6-8 db paradicsom negyedelve
  • 15dkg árpagyöngy (éjszakára beáztatva)
  • 3 db vöröshagyma
  • 6-8gerezd fokhagyma
  • 6 babérlevél
  • 5-6 ek olívaolaj
  • 3 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1,5-2 tk pimentón ( aki szereti a füstös ízhatást, ezzel feldobhatja)
  • 2 tk őrölt fekete bors
  • só ízlés szerint

IMGP4157_s2F.jpg

Így készítsd el:

  1. Az apróra vágott hagymát olajon dinszteld meg, és egy megfelelő méretű, tűzálló edény alján szétterítsd szét, majd egy sor babot, egy sor gerslit és egy sor zöldséget rétegezz rá. Ezt addig ismételd, amíg elfogynak az alapanyagok.
  2. A fokhagymagerezdeket és a babérleveleket, dugdosd be a rétegek közé, amikor a rétegzést végzed. Öntsd fel vízzel addig, hogy ellepje, majd fűszerezd sóval, borssal, paprikával.
  3. 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 3 órán keresztül (célszerű lefedni az első 2 órára alufóliával, mert az enyém teteje eléggé szenes lett). Időnként nézz rá, és az elfőtt vizet pótold. A töltött káposztához hasonlóan nem kavarjuk át az ételt, hanem fogókesztyűvel, óvatosan jobbra-balra elforgatva akadályozzuk meg az odakozmálást.

IMGP4202_s1FF.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laveganista.blog.hu/api/trackback/id/tr375720067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.