La Veganista

Vegán kalandok a konyhában és a konyhán kívül.

Vegán töltött káposzta - szója és szejtánmentesen

2013. december 20. 08:50 - La Veganista

A karácsony slágerétele a töltött káposzta, amiről természetesen a vegánoknak sem kell lemondaniuk. Van szójás, szejtános, verziója is, de aki nem szereti egyiket sem, annak most a babos változatot ajánlom. Nem szoktam kiáztatni az apró káposztát felhasználás előtt, mert a savanykássága erősíti az alaplé és a töltelék ízvilágát. A receptben lévő fűszermennyiség sorvezetőül szolgál. Az a fontos, hogy kóstold meg a tölteléket, mielőtt a levelekbe töltenéd, és fűszerezd, ha még szükséges. Akkor jó a töltött káposzta, amikor nem kell megküzdeni a káposztalevéllel, hogy a töltelékhez jussunk, hanem könnyedén át tudjuk vágni a villánkkal.

Hozzávalók (kb. 18 töltelékhez):

A töltelékhez:

  • 1 fej savanyú káposzta
  • 30 dkg barna vagy fehér rizs (párolva)
  • 20dkg zabpehely (apróra tört)
  • 25dkg gabonakolbász
  • 20dkg főtt bab
  • 3 db vöröshagyma (apróra vágva)
  • 1/2 fej fokhagyma (zúzva)
  • 4-5 ek olaj
  • 1 csapott tk őrölt köménymag
  • 2 tk őrölt piros paprika
  • 3 tk majoránna
  • só ízlés szerint
  • növényi tejföl a tálaláshoz

Az alaphoz:

  • 0,5 kg apró savanyú káposzta
  • 3 db vöröshagyma (apróra vágva)
  • 1/2 fej fokhagyma (zúzva)
  • 2 tk őrölt piros paprika
  • 1 tk egész köménymag
  • 5-6db babérlevél
  • 8-10 szem egész fekete bors
  • 4-5 ek olaj
  • só ízlés szerint

 Így készítsd el:

  1. A vöröshagymát és a fokhagymát pirítsd meg olajon egy nagyobb serpenyőben, majd add hozzá a párolt rizst, a szétmorzsolt gabonakolbászt, a főtt babot és a fűszereket. Önts alá egy kis vizet, és add hozzá a zabpelyhet, amivel kis lángon főzd össze kb. 10 percig. Kóstold, sózd és fűszerezd tovább ha kell, majd vedd le a tűzről és tedd félre.
  2. Amíg kéz-melegre hűl a töltelék, készítsd elő a töltéshez a káposzta leveleket. A levelek külső felszínén lévő vastag eret vágd le (a kiálló részt kell elvékonyítani, úgy, hogy a levél ne sérüljön), hogy a káposztalevelet töltéskor szépen fel tudjuk tekerni.
  3. A töltött káposzta alap elkészítéséhez egy nagyobb lábasra/fazékra lesz szükség. Olajon pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, add hozzá a fűszereket, az apró káposzta felét terítsd szét az edény alján, majd önts rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Takaréklángon hagyd főni, miközben a tölteléket betöltögeted a levelekbe.
  4. A töltelékből kb. 5-6 dkg-os adagokat vegyél ki. Formázd hengerszerűre, majd helyezd a levél aljára és tekerd fel. Ezt követően a töltelék mindkét végén határozottan tömködd be a levél széleit. Így garantált, hogy a töltelék nem fog kifolyni.
  5. Amikor elkészültek a töltelékek, helyezd őket szorosan egymás mellé a lábasban, aztán takard le az apró káposzta másik felével. Öntsd fel vízzel, és takaréklángon párold 1-1,5 óráig, amíg a káposzta megpuhul. Megkeverni nem szabad, mert szétmennek a töltelékek. A lábast időnként a füleinél fogva forgasd jobbra-balra, így nem ég le a káposzta.
  6. Növényi tejföllel és friss kenyérrel tálald.

IMG_4080_s1F.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laveganista.blog.hu/api/trackback/id/tr265698857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.