La Veganista

Vegán kalandok a konyhában és a konyhán kívül.

Vegán Sztroganov

2013. szeptember 04. 08:01 - La Veganista

1799. április 11. csütörtök ebédidő - Oroszország, Brattsevo, Sztroganov birtok Moszkva közelében
Stroganov_P_A.jpg

- Pável Alekszandrovics!
- Mondd Fjodor Dimitrijevics!
- Az új szakács ma Sztroganov bélszínt főzött ebédre. Arra kér, hogy kóstold meg uram.
- Nahát, ez igen ízletes lett! Mondd meg a szakácsnak, hogy megemelem a járandóságát évi 1000 ropogós rubellel.
- De Pável Alexandrovics, ebben nincs hús!
- Akkor legyen inkább 1500 rubel, mert egyetlen jószágom sem bánta az ebédemet. A szombati vacsorára ugyanígy készítsék el. Az én drága barátom, Alekszandr Pavlovics, a mi leendő Cár atyuskánk  nálunk vendégeskedik. Hazafias kötelességünk  megkóstoltatni vele a vegán Sztoganovot.

Ez a beszélgetés természetesen csak a képzelet műve. Egyes források szerint az étel névadója Pável Alekszandrovics Sztroganov. Meglehet, hogy az alkalmazásában álló séf készítette először francia kulináris alapokkal, de orosz tányérra szabva. A liberális eszméket valló ínyenc gróf talán még a vegán Beef Stroganoffot is megkóstolta volna.

Ez a fogás csakúgy, mint a boeuf bourguignon, megtévesztésig hasonlít az eredeti változatra, és hamarabb elfogy, mint amennyi időt töltöttél a megfőzésével.


Hozzávalók:

  • 300g szejtán csíkokra vágva
  • 250g gomba megtisztítva, negyedekre vágva
  • 2 db fehér, vagy salott hagyma apróra vágva
  • 2-3db ecetes csemegeuborka  vékonyabb szeletekre vágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 dkg vegán margarin
  • 1 evőkanál liszt (vagy kukoricakeményítő)
  • 1-1,5 csésze zöldség alaplé (2,5dl)
  • 1/2 csésze vegán tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • ½ citrom leve
  • só és bors ízlés szerint
  • petrezselyem a díszítéshez
  • köret: tojásmentes tészta (Fetuccini, Tagliatelle stb.), pirított burgonya vagy hajdinakása

IMGP2660_s2F.jpg

Így készítsd el:

  1. Serpenyőben melegíts olajat, és enyhén pirítsd meg rajta a szejtánt, majd felhasználásig tedd félre.
  2. Olvaszd fel a margarint egy serpenyőben és dobd bele az apróra vágott hagymát és a gombát és folyamatosan kevergetve pirítsd meg.
  3. Amikor elfőtte a levét, egyenletesen szórd meg a tetejét egy evőkanál liszttel vagy kukoricakeményítővel.
  4. Öntsd fel a zöldség alaplével, keverd meg és hagyd felforrni.
  5. Add hozzá a növényi tejfölt, és alaposan keverd el benne.
  6. Addig kell folytatni a keverést, amíg a mártás besűrűsödik, ekkor add hozzá a szejtánt, a mustárt és a csíkokra vágott csemegeuborkát.
  7. A folyamat lezárásaként öntsd hozzá a citromlevet, majd ízesítsd sóval és borssal.
  8. A Sztroganovot még egyszer keverd meg, majd hagyd felforrni. Ezután vedd le a tűzről és hagyd pihenni 4-5 percig.
  9. Tálaláshoz főzz tojásmentes fetuccinit, tagliatellét, pirított burgonyát vagy hajdinát, a Sztroganovot halmozd a tészta tetejére,   locsold meg egy kanálnyi vegán tejföllel és tégy rá néhány szál friss petrezselyem levelet.

IMGP2714_s1F.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laveganista.blog.hu/api/trackback/id/tr615484916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veganya 2013.09.04. 15:07:04

Szia, nagyon tetszik a blogod, tegnap bukkantam rá. A növényi tejfölt hogy készíted vagy lehet esetleg kapni? Növényi tejszínnel szójajoghurttal is el tudod képzeni?
Eszter

La Veganista 2013.09.04. 18:54:09

@Veganya: Szia Eszter! Vegán tejföt lehet házilag készíteni, de most vettem, mert időhiányom volt, joya crémesse néven árulják (nagyon finom, meglepően hasonlít az igazi tejfölre). Ha esetleg nem találsz, akkor megfelel a mezei szója joghurt is, a lényeg, hogy ne legyen ízesítve. Nagyon örülök, hogy idetaláltál! :)

www.trademagazin.hu/hirek-es-cikkek/innovaciok/joya-cremesse-%E2%80%93-hasznalja-tejfol-helyett.html