La Veganista

Vegán kalandok a konyhában és a konyhán kívül.

Ultimate vegán almás pite

2013. március 17. 11:52 - La Veganista

Az almás pite a sütemények királynője. Fantasztikusan egyszerű, könnyen veganizálható békebeli desszert, melyben az alma, a fahéj, és a dió nászából megszületik az örökké tartó szerelem íze. Senkit ne tartson vissza a sütéstől és a kóstolástól az, hogy ebben a verzióban sem tejföl, sem tojás nincs. Nem érezhető különbség a hagyományos és a veganizált változat között.

Hozzávalók:

  • 1 kocka vegán margarin (25dkg)
  • 40 dkg liszt (finomliszt és teljeskiőrlésű liszt fele-fele arányban mehet bele)
  • 10 dkg cukor
  • 1 kisebb citrom leve, meg a héja
  • 1/4 csésze rizstej (ízesítetlen)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 kg alma (nálam savanykás ízű alma a nyerő, mert kellemes kontrasztot ad az édes tésztával)
  • 2-3 marék durvára vágott dió
  • fahéj


Így készítsd el:

  1. A liszttel alaposan keverjük össze a cukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot, a citrom héját és levét.
  2. Morzsoljuk bele a margarint, majd adjuk hozzá a rizstejet.
  3. A tésztát úgy kell összedolgozni, hogy ruganyos és homogén legyen, nem lehet ragacsos. Ha ezzel megvagyunk, tegyük be a hűtőbe pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
  4. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és lereszeljük. Alaposan nyomkodjuk ki a reszelt almát, mert sütés közben az almalé eláztatja a tésztát.
  5. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra és előkészítjük a tepsit a sütéshez. Sütőpapírt rakunk bele, vagy margarinnal kikenjük és meglisztezzük.
  6. Kivesszük a tésztát hűtőből és kettéosztjuk. Meglisztezett nyújtódeszkán sodrófával kinyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelően.
  7. A tésztát rátekerjük a sodrófára, így könnyebb átemelni a tepsibe.
  8. Az alsó tésztarétegre egyenletesen ráhalmozzuk a reszelt almát és megszórjuk fahéjjal, majd meghintjük durvára darabolt dióval.
  9. A pite tészta másik felét is kinyújtjuk, és sodrófáról letekerve beborítjuk vele az almát.
  10. Villával alaposan megszurkáljuk a tésztát, hogy a sülés közben keletkező gőzök szabadon távozhassanak a pitéből. 
  11. A sütési idő kb. 20-30 perc. Tűpróbával ellenőrizzük a tésztát, ami akkor lesz jó, ha a tű tiszta marad. A tészta halvány drapp árnyalatúra süljön. (Ha nagyon pirulna, de a tűpróba szerint nyers a tészta, alufóliával kell lefedni.) A kihűlt, felszeletelt pitét fahéjas darált dióval szórhatjuk meg, de a legjobb csak úgy forrón, minden pepecselés nélkül magunkba tömni.

almas_piteSF.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laveganista.blog.hu/api/trackback/id/tr975139111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VeganPower 2013.12.15. 17:21:14

Köszönöm a receptet, kicsit birkóznom kellett vele, de amit utoljára csináltam, az isteni lett! Végül nekem az volt a megoldás, hogy nem tettem citromlevet a tésztába és kicsit felturbóztam a tölteléket:

www.facebook.com/photo.php?fbid=1406912869546858&set=a.1382462318658580.1073741828.1378910379013774&type=1&theater

Még egyszer köszönöm!

La Veganista 2013.12.17. 08:05:03

Milyen gondolatolvasás már az, hogy hétvégén /vasárnap/ almás rétest sütöttem és fahéj, kardamom, meg szegfűszeg ment a töltelékbe!:) Örülök, hogy jól sikerült és biztosan nagyon finom is! Kénytelen leszek kipróbálni a receptedet, mert a kóstolóról lemaradtam.:)